Termenul de consiliere – descrie relatia interumana de sprijin dintre o persoana specializata-consilierul, si o alta persoana care solicita asistenta de specialitate-clientul.
Caracteristicile consilierii:
- Clientii sunt persoane sanatoase psihic,
- Se bazeaza pe sprijin pentru dezvoltare/ educare/ rezolvare de probleme,
- Are rol preventiv,
- Presupune implicarea activa si responsabila a consilierului si clientului,
- Clientul este privit ca o persoana capabilasa isi asume propria dezvoltare personala,sa previna diverse tulburari si disfunctii si sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta.
Care este scopul consilierii?
Scopul consilierii este acela de a oferi clientului oportunitatea de a se auto explora și de a-si recunoaște schemele sale de actiune si de gandire, constientizandu-se si invatand sa-si foloseasca mai bine resursele personale pentru a se gestiona in mod eficace si pentru a atinge un grad ridicat de satisfactie personala.
Ce inseamna relatia de consiliere pentru dezvoltare personala?
- O relație de paritate si de respect reciproc intre client si consilier.
- Incheierea unui angajament de schimbare, un focus asupra unui obiectiv clar.
- Cautarea comuna a celei mai bune strategii de interventie.
- Evidentierea, consolidarea si activarea resurselor clientului, in calitatea sa de autor principal al propriei sale schimbari.
- Determinarea, experimentarea si evaluarea de comun acord a noilor perspective si alegeri comportamentale.
Consilierul pentru dezvoltare personala – nu da sfaturi, obiectivul principal al consilierii este cel de a ajuta clientul sa identifice singur ce anume are nevoie si cum sa obtina acest lucru.
Oportunitatile oferite de consilierea pentru dezvoltare personala:
- cicluri de intervenție scurte, de mare eficacitate și accesibile din punct de vedere financiar;
- clientul devine conștient de probleme sale relaționale cotidiane, ceea ce duce la consolidarea încrederii în sine însuși și la exprimarea liberă a propriei individualități;
- învățarea tehnicilorspecifice consilierii de modificare comportamentală aplicabile și în viitor;
- o nouă stare de bine generată de capacitatea de a-și impune propria voință în gestionarea vieții și relațiilor.
- Clientul învață să ia decizii mai sigur pe sine și cu viziuni mai clare, devine conștient de ceea ce simte, gândește și de cum se poartă, capătă noi competențe comunicative, învață să gestioneze stresul și să localizeze problemele mai profunde, de care se va putea ocupa mai târziu – prin psihoterapie.
Consilierea psihologica si psihoterapia– urmărsc o schimbare benefică de lungă durată, în timp ce o singură ședință de consiliere pentru dezvoltare personala- poate face lumină asupra unei decizii de luat, asupra unei chestiuni de rezolvat sau poate aduce seninătatea necesară pentru depășirea unui moment dificil.
Consilierea pentru dezvoltare personala – reprezinta un proces complex care cuprinde o arie foarte larga de interventii care impun o pregatire profesionala de specialitate.
Mai exact – Cursul de specializare “CONSILIER PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA”– cod COR 242324, prin tehnicile de consiliere studiate/utilizate – sunt cele necesare practicarii acestei ocupatii si au rolul de a ajuta viitorul consilier si clientii acestuia sa depaseasca momentele dificile cu care se confrunta.
- La sfarsitul acestui curs, in urma examinarii finale, se elibereaza Certificat de absolvire pentru ocupatia CONSILIER PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA, insotit de Supliment descriptiv pentru competente ce confera dreptul de a ajuta oamenii prin deschiderea propriului cabinet unde se va practica aceasta minunata specializare