Masajul este o tehnica de relaxare, dar si un mod prin care se pot trata diferite afectiuni.
Dintre toate tipurile de masaj existente, masajul terapeutic reprezinta totalitatea miscarilor pe care terapeutul le executa la nivelul corpului in vederea ameliorarii si calmarii durerii.
In efectuarea unui masaj terapeutic, specialistii, pe langa cunostinte foarte bune de anataomie, trebuie sa stapanaesca si cateva tehnici specifice acestuia.
Prin masaj terapeutic se intelege totalitatea tehnicilor pe care un terapeut sau o persoana specializata le efectueaza pe o anumita zona in vederea tratarii acesteia. In masajul terapeutic se folosesc, in general, degetele si mainile, insa, in functie de afectiuni, se poate utiliza si antebratul. Pentru ca masajul terapeutic sa fie benefic, trebuie respectate anumite tehnici.
Pentru inceput aveti nevoie de un mediu relaxant, de un pat sau chiar o masa de masaj, de ulei pentru masaj, prosoape si perne. Este foarte important ca pacientul sa se simta confortabil, de aceea trebuie sa i se asigure o pozitie cat mai corecta in functie de afectiunile de care sufera. De exemplu, pentru durerile de spate, gat, umeri sau glezne este indicat sa fie plasate perne sub toata lungimea torsului si sub glezne.
Masajul terapeutic se incepe cu o masare usoara,dar ferma, timp de 5-10 minute pe spatele pacientului plimband palmele din partea inferioara catre gat si revenind apoi in punctul de plecare. Urmeaza apoi rotatii dinspre coloana vertebrala spre lateral, dupa se urca usor spre partea superioara a spatelui. Durata acestor miscari este de 5 minute.
Asezati in partea laterala a pacientului, se vor plasa mainile suprapuse in zona inferioara a spatelui si se maseaza zona respectiva cu miscari inainte si inapoi. Muschii laterali ai coloanei vertebrale se maseaza prin presare cu degetul mare. Miscarile trebuie sa fie usoare pentru a simti fiecare punct sensibil pe masura ce urcati spre partea superioara. Miscarile se executa de 3 ori pentru fiecare laterala a spatelui. Cu degetul aratator si mijlociu se maseaza fiecare punct al coloanei vertebrale. Miscarea se repete de cate 5 ori pentru fiecare punct. Cu ajutorul antebratului se face presiune pe toata suprafara spatelui de jos in sus. Este indicat sa fie realizate cate 6 seturi de astfel de miscari.
Daca pacientul prezinta zone dureroase acestea trebuie tratate in mod special. Cu degetul mare se preseaza punctul dureros pana ce intensitatea durerii creste si se mentine cam 5 secunde. Chiar daca acesta tehnica este destul de dureroasa, nu dauneaza cu nimic pacientului, ci, din contra, il ajuta sa scape de durere.
Masajul terapeutic se incheie cu miscari de presare a spatelui cu palmele suprapuse, urmate de miscari circulare cu palmele pe partea inferioara, dupa care se urca in linie dreapta spre gat si umeri.
Beneficiile terapiei prin masaj
- Intensifica circulatia sangvina. Acest lucru inseamna ca organele vitale si tesuturile primesc mai mult oxigen si substante nutritive.
- Stimuleaza fluxul limfatic. In felul acesta, sistemul natural de aparare al organismului este pregatit sa lupte impotriva invadatorilor toxici.
- Relaxeaza muschii suprasolicitati. Persoanele supraponderale, cu o conditie fizica deficitara, sau cele care se forteaza in timpul activitatii profesionale sau al exercitiilor fizice se pot confrunta cu astfel de probleme.
- Reduce spasmele si crampele musculare. Acestea intervin atunci cand un muschi se contracta in mod involuntar si fortat, cu imposibilitatea relaxarii. Sunt frecvente printre atletii de anduranta, dar si printre persoanele care desfasoara activitati fizice solicitante.
- Creste flexibilitatea articulatiilor. Masajul este indicat dupa perioade lungi de repaos, in cazul persoanelor care au suferit imobilizari in urma luxatiilor sau a unei interventii chirurgicale. Masajul implica si exercitii fizice si de stretching pentru muschii atrofiati.
- Stimuleaza eliberarea de endorfine. Cunoscute si drept analgezice naturale ale corpului, acestea sunt substantele chimice care ne fac sa ne „simtim bine”. Productia de endorfine creste in timpul masajului, conferindu-i organismului un plus de energie si de buna-dispozitie.
- Ajuta la recuperare. Masajul reduce aderentele post-chirurgicale si edemul si poate fi utilizat pentru diminuarea si realinierea tesutului cicatricial, dupa ce vindecarea a avut loc.
- Scurteaza travaliul. Se foloseste atunci cand gravida are o durere severa sau un spasm la nivelul coloanei vertebrale. Masajul are rolul de a declansa travaliul si de a grabi nasterea, amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea postnatala.
- Calmeaza durerile. In cazul persoanelor care sufera de migrene, scade probabilitatea necesitatii medicamentelor.
- Este detoxifiant. Masajul ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
- Sporeste imunitatea. Masajul medical poate contribui la cresterea numarului celulelor albe, care sunt vitale pentru pastrarea imunitatii organismului.
- Este relaxant. Masajul reduce considerabil nivelul de stres, ajutand la vindecarea depresiei.
- Imbunatateste calitatea somnului. Masajul le poate oferi bebelusilor un somn adanc si reduce considerabil proasta-dispozitie manifestata prin plans. Si in cazul adultilor, fiind relaxant neuro-muscular, masajul ajuta sa obtinerea unui timp de odihna calitativ.
Va asteptam la cursul autorizat MMPS – MASAJUL TERAPEUTIC, in urma caruia persoanele specializate, vor putea sa asigure acest serviciu in cadrul propriului cabinet sau al institutiei unde lucreaza.
Perioada: 4 – 5 weekenduri
Condiții de acces :
- minim studii medii
- echipament de practica ( tinuta sportiva – tricou alb, incaltari usoare, 2 prosoape mari de baie)
Acte necesare la înscriere:
- copie BI/CI
- copie certificat de naștere
- copie diplomă de studii
- copie certificat de casătorie (pentru doamne dacă este cazul)
Contact: 0213116303, 0728120340, 0722675316, 0723163926, office@raminfo.ro www.raminfo.ro