Te atrage domeniul imobiliar?Doresti sa devii Agent imobiliar/Broker imobiliar?

Dacă va ganditi să îmbrățișati profesia de Agent imobiliar/Broker imobiliar, este bine să știti încă de la început că, pentru a evolua în acest domeniu, va fi nevoie de multă energie, timp, pasiune și entuziasm.

 Pentru a practica aceasta meserie, studiile superioare, nu sunt obligatorii, se poate trece la treaba dupa absolvirea liceului.

Pe lângă  mentorii potriviți, o resursă cheie sunt cursurile de Agent imobiliar/Broker imobiliar- autorizate. Dacă sunteti hotărâti să începeti un astfel de curs, alegeti unul la finalul căruia să primiti un Certificat de absolvire insotit de suplimentul cu competentele dobandite, în cadrul căruia să studiati aspecte legate de legislația imobiliară, informații despre creditarea imobiliară, detalii legate de contractele imobiliare standardizate și mulți alți termeni specifici domeniului.

La fel ca în multe alte arii, studiile teoretice nu sunt suficiente dacă nu sunt completate de un stagiu de pregătire practică, în care puteți aplica tot ce ati învățat în cadrul cursului.

Eforturile depuse în această meserie sunt consistente, deoarece un agent imobiliar nu este plătit cu un salariu fix, ci trăiește doar din comisionul procentual pe care-l face din închirierea sau vânzarea locuințelor/ terenurilor.

Cu alte cuvinte, nu sunteti plătiti pentru timpul petrecut la birou sau la vizionări, nici pentru telefoanele date, ci singurul moment în care încasatii bani este acela când asistati la tranzacționarea unei proprietăți pentru care aneti un contract de intermediere semnat.

Din fericire, însă, comisionul este destul de consistent. Conform anumitor surse, în 2019, fiecare agent imobiliar din România câștiga, în medie, 10.000 de euro pe an din comisioane, potrivit estimărilor rețelei de francize imobiliare. Așadar, în medie, se pot câștiga 3000-4000 lei pe lună, însă suma depinde de eforturile pe care le depuneti și de politica firmei din care faceti parte.

După absolvirea cursului si obtinerea certificatului, următorul pas ar fi să începeti să va trimiteți CV-ul la agențiile care caută agenți imobiliari sau sa va deschideti propria agentie imobiliara..

Jobul de agent imobiliar presupune atât muncă de teren, cât și de birou, astfel, printre principalele responsabilități veti găsi:

 • Studierea continuă a pieței imobiliare în scopul cunoașterii imobilelor propuse de către proprietari spre tranzacționare (vanzare/închiriere);
 • Găsirea unor nișe pentru dezvoltarea portofoliului de clienți și de noi parteneriate;
 • Studierea cererii de servicii din partea clienților (proprietari, cumpărători, chiriași, investitori);
 • Dezvoltarea propriului portofoliu de clienți, conturarea unei baze de date;
 • Punerea la punct a unui portofoliu de clienți și menținerea legăturii cu ei;
 • Vizionarea și evaluarea imobilelor, terenurilor și a spațiilor care urmează să fie vândute prin intermediul agenției;
 • Completarea fișei imobilului pentru fiecare imobil ofertat;
 • Promovarea ofertelor din portofoliu prin diverse mijloace;
 • Identificarea persoanelor care doresc să facă achiziții imobiliare;
 • Contactarea vânzătorilor și a cumpărătorilor pentru stabilirea unor întâlniri care să faciliteze tranzacționările; 
 • Negocierea prețului final de vânzare sau închiriere;
 • Urmărirea derulării și finalizării tranzacțiilor intermediate prin firmă; 
 • Verificarea tuturor documentelor necesare pentru finalizarea tranzacției. 

Agentul imobiliar are responsabilitatea de a cunoaște și de a respecta politica și strategiile agenției, să nu dezvăluie concurenților baza de date privind activitatea agenției, să respecte legislația în vigoare. În plus, odată ce o persoană contactează un agent imobiliar în vederea unei colaborări, acesta trebuie să furnizeze clienților ofertele, informațiile cu privire la prețul zonei respective și să stabilească un preț corect și profitabil de ambele părți. 

Pentru ca o tranzacție să fie considerată un succes atât pentru intermediar, cât și pentru vânzător și cumpărător, agentul imobiliar trebuie să aibă o serie de abilități:

1. Aptitudini sociale – având în vedere că lucram cu oamenii, este necesar să îi cunoaștem, să le descifram cât mai bine nevoile și să știm să comunicam pe limba fiecăruia. Empatia, asertivitatea, ne ajută să identificam uşor emoţiile celorlalţi și să ne calibram în funcție de ele. De asemenea, un agent imobiliar trebuie să aibă capacitatea de a exprima ferm ofertele și de a prezenta beneficiile ținând cont de așteptările vânzătorului/cumpărătorului, dar fără să riște comisionul sau profitul agenției. 

2.Aptitudini de negociere și comunicare – Un agent imobiliar trebuie să știe să își antreneze aceste două calități zilnic, prin ceea ce face, nu doar la nivel profesional, ci și personal. Să fie un bun negociator cu cei mici, de exemplu, sau un bun comunicator în cadrul familiei. Să știe să „intermedieze” unele conversații și să îi facă plăcere să discute cu cei din mediul său.

Succesul unei tranzacții nu ține doar de abilitățile de comunicare ale unui agent imobiliar, ci și de strategia pe care o dezvoltă. Astfel, el trebuie să fie permanent informat cu privire la colegii din acest sector, alte agenții imobiliare, prețurile concurențiale. De asemenea, este necesar să aibă o viziune pe termen lung și să își creeze parteneriate și legături personale cu oameni care lucrează în agenții publice, bănci, birouri de administrare, notariate și alte locuri pe care le accesează destul de des. 

3. dezvoltarea personala- Piața imobiliarelor este dinamică, în continuă schimbare, de aceea agentul imobiliar trebuie să fie la zi cu știrile din acest sector. Știe la timp ce modificări apar în legislație, este la curent cu evoluția agențiilor concurente, cunoaște ultimele trenduri și cerințe în materie de terenuri, garsoniere, apartamente.

Pe lista abilităților necesare unui agent imobiliar putem trece: adaptarea permanentă la schimbare, flexibilitatea, productivitatea, capacitatea de a stabili prioritățile și de a-și organiza un program clar și constant, capacitatea de a-și gestiona corect timpul.

Toate acestea, combinate cu  pasiunea pentru exercitarea profesiei pot aduce orice agent imobiliar în topul performanței. 

Dacă considerați că această ocupație vi se potrivește, vă așteptăm să vă înscrieți  la cursul nostru de specializare – acreditat – AGENT IMOBILIAR/BROKER IMOBILIAR pentru obținerea certificatului ce vă oferă dreptul de a practica această  frumoasă profesie……detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.